HAIDONG GUMDO®

KOREALAINEN MIEKKAILU
 


Korealaista miekkailua vuodesta 1982!

Haidong Gumdo® on eteläkorealainen miekkailulaji. Lajin nykymuoto on kehittynyt Suurmestari Jeong-Ho Kimin omaksuessaan taidon 1970-luvun alussa. Mestari Kim (10. dan) on kansainvälisen Haidong Gumdo liiton perustaja (World Haidong Gumdo Federation) ja hän toimii edelleen liiton puheenjohtajana (Chong jae).

Lajille tyyppillisiä piirteitä ovat terävät, nopeat ja tarkat miekanviillot, pehmeät pyöreät liikeradat, lentävät hyppylyönnit ja akrobatia. Tämä kaikki yhdistyy liikesarjaharjoituksissa, joita suoritetaan sekä tarkoin määritetyin koreografioin että vapaamuotoisemmin yksin tai ryhmänä. Lajille on ominaista myös se, että keskitytään ottamaan vastaan useita vastustajia samanaikaisesti maastosta riippumatta. Miekan viiltoja harjoitellaan myös konkreettisiin kohteisiin, kuten sanomalehtipaperi, bambun varret, omenat, heinäpaalit ja kynttilän sydämet.

Haidong Gumdo Suomessa vuodesta 2005

Suomeen lajin on tuonut Suomessa toimiva Phoenix-Martial Art ry, joka on myös Kudokwan-Hapkidon kotiseura. Seuran perustaja ja pääopettaja Mestari Cheol-Yong Park aloitti yhteistyön Nordic Haidong Gumdo Associationin kanssa vuonna 2005. Kesällä 2009 Haidong Gumdo eriytettiin Phoenix-Martial Art ry:stä omaksi uudeksi yhdistykseksi. Suomen Haidong Gumdo yhdistys on osana Euroopan Haidong Gumdo yhdistystä, jonka pääopettajana toimii Mestari (Chong Kwanjang) Sang-Hyun Han ja teknisenä johtajana Mestari (Kwanjang) Chul-Kyung Lee.

Suomen Haidong Gumdo Yhdistys - FIHGA

Suomen Haidong Gumdo yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on levittää tietoa Haidong Gumdosta ympäri Suomea, järjestää Haidong Gumdon opetusta perus-, jatko- ja ohjaajakursseilla sekä valmentaa ja tukea Suomen maajoukkuetta arvokisoissa. Yhdistyksellä on neljä toimipaikkaa eli Dojangia: Päämaja eli Hwang Yong on Helsingissä. Muut Dojangit ovat Cheong Yong - Mikkeli, Baek Ho - Espoo ja Jujak - Lappeenranta. Lisäksi Haidong Gumdoa harjoitellaan Hämeenlinnassa ja Kouvolassa.

Suomen Haidong Gumdon yhdistyksen puheenjohtaja ja lajin pääopettaja Suomessa on Mestari (Chong Kwanjang) Kauko Metsähovi, joka toimii myös jäsenenä Euroopan Haidong Gumdo liiton (EUHGA) johtoryhmässä.

Mulimpia

Mulimpia on useamman Martial Arts - lajin yhtäaikaiset mestaruuskilpailut. Mulimpian esikuvana toimii urheilun suurtapahtumat, kuten Olympialaiset tai New Yorkin Maraton, joten Kyseessä on enemmänkin kamppailulajien festivaalit kuin pelkkä mestaruuskilpailu.

Ensimmäinen Mulimpia turnaus pidettiin 2013 Etelä-Koreassa ja sittemmin tapahtuma on rantautunut maanosiin ja esimerkiksi ensimmäiset Euro Mulimpia -kisat pidettiin Saksan Kölnissä lokakuussa 2016. Lajeina tapahtumassa mukana oli: Haidong Gumdo / Taekwondo / Hapkido / Kungfu / Karate. Suomi saavutti kisoissa lukuisia mitaleja ja kolme Haidong Gumdon mestaruutta (Ottelu, Liikesarjat, Paperin leikkaus)

Kauko Metsähovi on Suomen edustaja kansainvälisessä Mulimpia-komiteassa.